Master of management voor de master of malt

MPM Business Navigators zet zijn expertise in om strategische opgaven te vertalen naar operatie. Vooral in de technische maakindustrie. Ad van den Bovenkamp – een van de vijftien business navigators – is actief voor moutproducent Boortmalt. In het Antwerpse havengebied moet eind 2018 de vierde mouterij – ‘M4’ in Boortmalttaal – operationeel worden. Ad doet hiervoor het projectmanagement. “Als we M4 in gebruik hebben genomen, is deze lokatie van Boortmalt qua productiecapaciteit de grootste ter wereld.”

De mouterijtorens rijzen hoog boven het water van de Antwerpse haven uit. Tegen een blauwe torenachtergrond steken de letters van Boortmalt helwit af. Dit concern, dochter van het Franse Axereal, bouwt zijn site in Antwerpen uit tot de grootste mouterij ter wereld. Niet alleen hier produceert het bedrijf deze belangrijke grondstof voor bier en whisky: Boortmalt heeft verder nog mouterijen in Engeland, Frankrijk, Schotland, Ierland, Hongarije en Kroatië. Voor een wereldwijde klantenkring van brouwers en destilleerders produceert het concern mout van hoge kwaliteit. De stijgende vraag vanuit groeimarkten zoals Afrika zorgt ervoor dat alle mout die nu wordt geproduceerd al is verkocht. Ad: “Dat zet ons proces wel onder druk.”

Productieproces

“Gerstmout is de basisgrondstof van bier en whisky en wordt gemaakt van brouwgerst. Om je een indruk te geven: wil je één ton mout produceren, dan heb je ruim 1,2 ton gerst nodig.”

In elk van de nu drie en straks vier mouterijen van Boortmalt in Antwerpen vinden dezelfde processen plaats. De eerste stap is het inweken of steeping waarbij de gerstkorrels veel water opnemen. Tijdens de tweede stap, kiemen of germination, gaan de gerstkorrels kiemen. Uitwendig ontstaan in deze stap worteltjes, inwendig worden stoffen gevormd (enzymen) die voor de productie van bier en whisky noodzakelijk zijn. Met een krachtige, warme luchtstroom van ruim 80 graden wordt vervolgens de (groen)mout gedroogd, het eesten of kilning. De droge mout wordt opgeslagen en vervolgens naar de klanten vervoerd. Het totale proces duurt bijna een week.

De productiecapaciteit van alleen al M4 is ongeveer 100.000 ton mout per jaar. In één batch wordt ruim 400 ton gerst verwerkt. Elke 32 uur wordt een batch geproduceerd.

Uitdagend begin

Toen Ad bij het project betrokken werd, was het al opgestart. “Dat is altijd een uitdagend begin. Je kunt geen invloed meer uitoefenen op dingen die al zijn besloten. Maar je hebt wél als projectmanager de verantwoording voor een geoliede organisatie, voor de kwaliteit en tijdige oplevering van het technisch deel. Een complicerende factor in dit geval was ook, dat Boortmalt besloten had om de coördinatie van de onderaannemers zelf in de hand te houden. Concreet heb ik nu met tien à vijftien subcontractors te maken die allemaal op tijd iets moeten aanleveren.”

Voor hetere vuren

Ad heeft de professionele koelbloedigheid die van een manager in zijn positie mag worden verwacht. Een stroomstoring in een proces onder druk brengt hem niet van de wijs. Tijdens grote projecten in Indonesië en Burundi heeft hij voor hetere vuren gestaan. “Boortmalt mag rekenen op mijn loyaliteit naar het concern toe. Op mijn expertise in de aanpak van dergelijke grote projecten en op mijn koelbloedigheid en doortastendheid. Bijkomend voordeel: vergeleken met Burundi en Indonesië is Antwerpen lekker dicht bij huis.”

Boortmalt, the master of malt, heeft met Ad een master of management in huis gehaald. Naar verwachting zal M4 mout produceren, voordat het vuurwerk Antwerpen zal verlichten tijdens de jaarwisseling.