Projectmanagement in een uitdagend cocreatieproces
Wie op de website van Oceanco zoekt naar de jachten die deze toonaangevende scheepswerf heeft gebouwd, ontdekt veel schoonheid. Oceanco bouwt custom superjachten tot wel 140 meter lengte. Om een jacht te bouwen, is een goede samenwerking van verschillende partijen essentieel, waarbij iedere partij zijn eigen expertise inbrengt. MPM’er Anita Oosterbeek is door Oceanco gevraagd de electrical system integration van één van de jachten in aanbouw te begeleiden. Samen met de co-makers werkt zij aan een betere samenwerking en daardoor aan een hogere productiviteit en efficiency.
Juwelen van jachten
De jachtbouw is een mooie branche, waar veel geld in omgaat. Dat wil zeggen dat de wensen van de klant voor Oceanco erg belangrijk zijn als het gaat om het ontwerp van het jacht, om de engineering en lay-out en het interieur. Het bedrijf biedt klanten naast een zeer persoonlijke service, ook innovatieve ontwerpen en de laatste trends op gebied van technologieën. Het resultaat? Juwelen van jachten. Daarbij zijn ze voortdurend bezig duurzame technologieën voor de toekomst te ontwikkelen en toe te passen.
Samenwerking naar hoger plan
Voor Anita Oosterbeek is de scheepsbouw geen onbekende wereld. Zij is eerder als projectmanager actief geweest bij electrical system integrator Alewijnse. Dit bedrijf was destijds als co-maker betrokken bij een nieuw te bouwen jacht door Oceanco. Anita viel daar op door haar krachtige managementstijl. “De project director van Oceanco heeft mij in die functie leren kennen.”
Hij vroeg haar onlangs of zij het electrical system-deel van een groot project wilde komen ondersteunen. Anita: “Om tot een hogere productiviteit en efficiency te komen in dat proces, is het zaak om de samenwerking tussen co-makers naar een hoger plan te tillen. Daarbij is COVID-19 een complicerende factor, want net als in andere industrietakken gaat het ook bij Oceanco om just-in-time-delivery en om het juiste aanbod van arbeid op het juiste moment.”
Constructieve basishouding
“Oceanco wil de eindklant zo goed mogelijk bedienen. Met mijn expertise op het gebied van complex projectmanagement draag ik daaraan bij. In dit soort processen ga ik ervan uit dat alle betrokken partijen gebaat zijn bij een zo soepel mogelijke voortgang van het project. De basishouding is daarom constructief. We nodigen iedereen uit out of the box te denken. En we proberen steeds quick wins te realiseren en meters vooruit te komen. We doen dat door managementmethodieken als Scrum Sprint te gebruiken en te focussen op de juiste zaken en prioriteiten.”
Kwalitatief hoogwaardig
Welke kwaliteiten moet je hebben om zo’n opdracht succesvol te maken? Anita: “Begrijpen hoe de dominostenen staan in de werkprocessen en welke verbindingen (interfaces) er zijn. Voorkomen dat dominostenen omvallen. Zien welke bruggetjes nodig zijn áls een paar stenen dreigen om te vallen. De juiste prioriteiten stellen. Altijd vooruitkijken, je niet laten verrassen. Sparren met de experts binnen Oceanco en andere co-makers. Ervoor zorgen dat jouw prioriteiten matchen met die van hen. Iedere co-maker is bezig een complexe puzzel te leggen, samen met de specialisten vanuit Oceanco. Dat doen zij snel en toch kwalitatief hoogwaardig. Maar alle puzzels samen moeten wel naadloos in elkaar passen.”
“Alle stappen die ik in het proces neem, baken ik goed af en leg ik ook nauwgezet vast. Voor mij is het een mooie uitdaging om de co-makers en de jachtenbouwer zoveel mogelijk te ondersteunen en om de eindklant zicht te geven op het Oceanco-jacht dat hij wil hebben.”