Capex-project tijdens Brexit en COVID-19

Je managet een capex-project in het Verenigd Koninkrijk: de bouw van een koelvrieshuis waarin na oplevering ongeveer 77.000 pallets worden opgeslagen. Dan wordt de Brexit een feit. Europese  aannemers zijn huiverig om verplichtingen aan te gaan. Als die hobbel is genomen, gaat het land op slot vanwege COVID-19 en komt de wereld geopolitiek op haren en snaren te staan door de Russische inval in Oekraïne. MPM’er Anita Oosterbeek is het gewend om grip op complexiteit te krijgen. Haar opdracht voor NewCold is zo goed als afgerond: het koelvrieshuis wordt bijna overgedragen aan de operatie. Inmiddels begeleidt zij op dezelfde site de bouw van een tweede, even groot diepvriesmagazijn.

Wereldmarktleider

NewCold, met de hoofdvestiging in Breda, is wereldmarktleider in de ontwikkeling en exploitatie van volledig geautomatiseerde koelvrieshuizen. Met vijftien vestigingen op drie continenten en meer dan zestienhonderd medewerkers biedt het bedrijf nu al meer dan  een miljoen palletplaatsen aan. De diepvriesmagazijnen worden constant op -24 °C gehouden door high-end, energie-efficiënte systemen. Met 24/7 services garandeert NewCold volledige geautomatiseerde levering van deur tot deur conform de hoogste kwaliteitseisen in de voedingsketen. Daarmee onderscheidt NewCold zich van de conventionele diepvriesbedrijven.

Progressie

Anita: “Ik ben in 2020 begonnen als MPM-projectmanager bij NewCold. Het bedrijf heeft een enorme progressie meegemaakt. In 2012 begonnen met 10 medewerkers realiseert het nu overal ter wereld capex-projecten.” De site waar Anita sinds 2020 actief is, bevindt zich bij Corby in het Verenigd Koninkrijk. Op 7 november 2022 werd het eerste koelvrieshuis in gebruik genomen, was het dus ‘first pallet in’.

Contractbegeleiding

Om zo’n high-end koelvrieshuis te bouwen, heb je veel gespecialiseerde aannemers nodig. Anita begeleidt met haar multidisciplinaire projectteam al deze contracten en kijkt of het werk wordt gedaan conform de gespecificeerde eisen van NewCold en zijn eindgebruikers. Daarnaast heeft zij contact met het operationele team en met business development. “Als capex-project director is het belangrijk om continu te meten of het project financieel levensvatbaar blijft  en of het conform de geplande tijd wordt geleverd, met behoud van de hoge kwaliteit die bij de voedingsketen hoort. En dat ondanks geopolitieke en marktontwikkelingen die tegenwerken.”

Schaarste aan resources

“Het stakeholdermanagement en de tijdsplanning zijn grote uitdagingen in dit project. Het gaat om veel constructiewerk. Wereldwijd is er de afgelopen jaren een schaarste aan materiaal en resources geweest. De prijzen van staal en energie werden opeens veel hoger. Het is een puzzel om dan het werk van alle aannemers te coördineren en om ervoor te zorgen dat die werkzaamheden op elkaar afgestemd blijven. Met mijn team heb ik daar een grote rol in. Bij zo’n gespecialiseerd project als dit is de quality insurance heel belangrijk. Alle aannemers moeten helder hebben welke kwaliteit we van hen verwachten. En verder is het mijn taak om erop toe te zien dat aannemers zich houden aan de wet- en regelgeving in het Verenigd Koninkrijk.”

Transparant in communicatie

“Als je kijkt naar de schaarste aan materialen en resources waarmee we te kampen hadden, als je let op het vertragend effect van COVID-19 en de Brexit, dan zijn wij toch in staat geweest om de klant goed te bedienen en om tegenslagen op te vangen. NewCold waardeert het dat je als project director in control bent, je projectteam inspireert en motiveert. Dat je blijft vechten voor goede resultaten en dat je de eindklanten perfect van dienst wilt zijn. Dat je transparant en duidelijk bent in je communicatie met de opdrachtgever, de aannemers en de stakeholders. En dat je flexibel bent in het opvangen van tegenslagen. Door die flexibiliteit kom je vaak tot mooie en zelfs innovatieve oplossingen.“

Lessons learned

Inmiddels is fase 2 ingegaan: de bouw van een tweede koelvrieshuis op dezelfde site. Anita Oosterbeek managet met dezelfde passie ook deze nieuwbouw, gebruikmakend van de lessons learned uit fase 1. Volgens planning verwacht zij het tweede koelvrieshuis in 2024 op te kunnen leveren.



Lees meer over dit onderwerp

Gerelateerde projecten

Master of management voor de master of malt

Ad van den Bovenkamp
MPM Business Navigators zet zijn expertise in om strategische opgaven te vertalen naar operatie. Vooral in de technische maakindustrie. Ad van den Bovenkamp – een van de vijftien business navigators – is actief voor moutproducent Boortmalt. In het Antwerpse havengebied moet eind 2018 de vierde mouterij – ‘M4’ in Boortmalttaal – operationeel worden. Ad doet hiervoor het projectmanagement. “Als we M4 in gebruik hebben genomen, is deze locatie van Boortmalt qua productiecapaciteit de grootste ter wereld.”
Lees meer

Brouwspecialist MPM leidende rol bij enorm ICT-project

Charles van der Splinter
Een lekker koel biertje op een zomers terras. Het product van een volledig geautomatiseerd proces. In de Heineken-brouwerij van ’s-Hertogenbosch begint dit proces met de aanvoer van mout per schip. Het eindigt bij de verpakkingsafdeling en de distributie naar alle windstreken. Bij Heineken is dat hele proces al jarenlang geautomatiseerd. Maar innovaties en een verder aangescherpte procesvoering maken een vervanging nodig. Charles van der Splinter, brouwerijspecialist bij MPM Business Navigators, heeft in dit proces een leidende rol. Maar liefst 15.000 componenten in de automatisering moeten worden vervangen. Het is het grootste automatiseringsvervangingsproject ooit binnen de Heineken-organisatie wereldwijd. De eerste drie van vijf fasen zijn inmiddels met succes afgerond.
Lees meer