Nieuwe golfopwekker in Trondheim maakt nog beter onderzoek mogelijk

De maritieme industrie verandert. Wat blijft zijn de krachten van golven, wind en stromingen, waarmee deze industrie altijd rekening moet houden. Het Ocean Space Center in Trondheim (Noorwegen) doet innoverend onderzoek naar die krachten. Voor dit Ocean Space Center bouwde het Nederlandse bedrijf Van Halteren Technologies Boxtel een nieuwe golfopwekker. MPM’er Marcel van der Hart nam het projectleiderschap op zich. Terug uit Trondheim, waar hij aanwezig was bij de zogenoemde site acceptance test (SAT), vertelt hij enthousiast over dit project.

Ocean Space

“Het Ocean Space Center is een onderzoeksinstituut van de Norwegian University of Science and Technology (NTNU). De universiteit en de uitvoeringsorganisatie SINTEF Ocean doen daar onderzoek. De term ‘ocean space center’ refereert aan de ruimte op, onder en bij het water. Dus daar waar de krachten van golven, wind en stromingen zich voordoen. NTNU en SINTEF hebben voor deze maritieme context gedurende vele jaren geavanceerde test- en analysemethoden ontwikkeld en gaan daarmee door.”

Modelproeven

De Skipsmodelltanken is het grote laboratorium van NTNU en SINTEF. Marcel: “In dit enorme bassin testen zij met modelproeven welke krachten golven, wind en stroming hebben op schepen, offshore constructies, windturbines, viskwekerijen, bruggen en onderzeese installaties. Met geavanceerde systemen testen de Noorse onderzoekers deze constructies in precies dezelfde omgeving als die waartegen de constructies uiteindelijk bestand moeten zijn. Heel realistisch dus. Dit onderzoek moet de veiligheid vergroten, de kosten en het energieverbruik verlagen en de levensduur en duurzaamheid van de geteste constructies verhogen.”   

Transitie

De Skipsmodelltanken is een gebouw uit 1939. In de toekomstplannen van de NTNU en SINTEF Ocean passen grotere, moderne onderzoeksfaciliteiten. Die transitie vergt een veel groter Ocean Basin, zonder dat de lopende onderzoeken door de uitbreiding worden belemmerd. Om de grond voor het nieuwe laboratorium bouwrijp te maken, moest het oude gebouw tijdelijk worden verkleind. In de verkleinde Skipsmodelltanken is de door Van Halteren Technologies Boxtel (VHT) gebouwde golfopwekker geplaatst.

‘We hebben de golfopwekker van 10,30 meter breed geplaatst in een bassin van 10,40 meter breed’

Exceptioneel

Marcel: “Dan praten we over een machine met een gewicht van 30 ton, een hoogte van 5,2 meter en een breedte van exact 10,30 meter. Deze machine moest via de Rotterdamse haven naar Trondheim worden verscheept en daar ’s nachts met exceptioneel vervoer over de weg naar de Skipsmodelltanken worden vervoerd. Deze omvang van de golfopwekker laat zien hoe groot de watermassa’s zijn die de machine moet gaan verwerken. Ik noemde net de 10,30 meter breedte. Die is relevant, omdat we de machine hebben moeten plaatsen in een bassin met een breedte van 10,40 meter. Het plaatsen van de golfopwekker was een precisieklus.”

Vlekkeloos

Begin juni was Marcel opnieuw in Trondheim voor de site acceptance test (SAT). “De nieuwe golfopwekker functioneert zoals is afgesproken. Voor dit contract geven we de eindklant nog een training en lossen we de laatste restpunten op. Inmiddels bereiden we alweer een volgende fase voor. In het nieuwe gebouw komen twee enorme bassins. Daarvoor levert Van Halteren Technologies Boxtel straks allerlei machines en installaties. Het is mijn verantwoordelijkheid dat dit vlekkeloos gebeurt. Ontwerp en technologie van ook die machines vereisen een geoliede samenwerking tussen de verschillende disciplines in het bouwproject, zowel in Nederland als in Noorwegen.”